Az édesszáj árnyoldalaitól - főként az egészségkárosító hatásaitól - való rettegést csökkenthetjük egy roppant könnyű és élvezetes változtatással: ha mi magunk készítjük el házilag a nutellát vegán változatban.
A törökmogyoró és a minőségi kakaó megmarad a házi változatban is, viszont a cukor helyett a természetes édesítőket részesítjük előnyben, mint például az aszalt datolya és a datolya szirup.
Hozzávalók
- 200 g törökmogyoró
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 60 ml datolyaszirup (lehet agave vagy juharszirup is)
- 8 db datolya
- 80 ml növényi tej
- 15 ml kókusz olaj
- 1 kk vanília őrlemény
- 1/2 kk só
Elkészítés
1. Helyezd a törökmogyorót egy sütőpapírra és tedd 180 fokos sütőbe 8-10 percere. Amikor elkezd illatozni és a láthatóan megreped, meglazul rajta a barna hártya szerű héj, akkor van készen. Tedd egy tálba és várd meg amíg kihűl.
A kihűlt mogyorót kézzel dörzsöld egymáshoz, hogy a barna héj lejöjjön.
2. A mogyorót tedd egy késes robotgépbe, vagy strapabíró aprítóba és körülbelül 5-6 perc alatt készíts belőle mogyoróvajat. Ha kiülne az oldalára, akkor állítsd le, kapard vissza a tálba és addig aprítsd, amíg szinte folyékony, zsíros állaga nem lesz.
3. Add hozzá a többi hozzávalót és dolgozd össze alaposan. Ez további 2-3 perc lesz. Kóstold meg, és ízlés szerintt adj hozzá még egy kis datolyaszirupot, majd újra dolgozd össze.
4. Tedd bele egy csinos üvegbe és hűtőben 1 hónapig tárolhatod.